Det krävs mod och tålamod att bygga långsiktigt
Publicerad: 2023-07-13
Köping Stars bygger i år, precis som de tidigare två åren, sin trupp på unga spelare som inte riktigt fått speltiden i andra lag i SBL eller som bevisat sig själva i Superettan.


I går presenterade vi en speciell rekrytering, Jacob Hadi, och vi hoppas kunna presentera ytterligare en speciell rekrytering om någon vecka eller så…

Varför är då Jacob och andra unga spelare speciella?

Jacob är ung och behöver förstås både speltid och ansvar. Positionen i Stars-rotationen skiljer sig inte initialt från den position han hade i Norrköping. Men de spelare som Jacob kommer ha ”framför” sig i Stars har inte samma erfarenhet eller kaliber som Norrköpings rotation.

Således finns möjligheten och det potentiella utrymmet för fler minuter i SBL med Stars vis-á-vis Norrköping, och det är förstås anledningen Jacob väljer att spela för oss. Det skulle förvåna mig oerhört om inte Jacob faller under kategorin ”etablerad” inför sommaren 2024’s rekryteringsperiod för SBL.

En viktig anledning till rekryteringen av unga talanger samt kanske lite mer okända äldre namn, är något som alla vet om men få vågar prata om. Det sägs ibland, felaktigt, att ”budgeten spelar inte så stor roll när man bygger lag” och att ”vinster är det enda som räknas i SBL”. Det är inte bra om vi vill ha fler lag i SBL på sikt.

Vissa lag i SBL kan helt enkelt inte konkurrera med löner som de fem stora klubbarna i Ligan kan erbjuda – istället handlar det om att bygga ett lag över tid. Att ge unga spelare eller lite äldre okända spelare chansen. Umeå och Köping gör detta med emfas SBL i nuläget. Att träna långsiktigt och bygga upp spelare över tid så att spelet och vinsterna kommer längre fram i tiden tror vi i Stars är den enda vägen framåt för oss.

Att signa etablerade svenska spelare kostar pengar, precis som att köpa en högpresterande bil. Pengar som inte alla klubbar har.

Importer kan alla hitta. Budgeten har betydelse, men den är långt ifrån avgörande när det kommer till importer (framförallt amerikaner).

Billiga, men samtidigt duktiga importer, kan alla lag hitta. Importmarknaden är näst intill oändlig. Det gäller bara att leta och ha lite tur om vi inte kan betala stora pengar. Talangen finns där ute, och den behöver inte kosta mer än vad alla klubbar har råd med.

Importerna behövs dessutom i SBL för att höja underhållningsvärdet – precis som läsk & popcorn behövs för att göra filmupplevelsen fulländad.

I Köping Stars väljer vi att försöka bygga truppen utan samtliga importer från början, samt investera delar av de pengarna på våra svenska spelare.

Anledningen till att budgeten är den kanske viktigaste faktorn till framgång är att det inte finns oändligt av etablerade och ”färdiga” svenska spelare.

Den marknaden är extremt begränsad och alla vet vad en begränsad marknad leder till. Priset går upp och därför kanske Stars inte kommer att lyckas fullt ut!

I dagsläget har de ”sämre” lagen svårt att attrahera etablerade spelare, men även de ”bra” lagen har svårt att få till önskade trupper i nuläget. Det pågår just nu en dragkamp över de etablerade spelarna i SBL. En dragkamp som bara några få har råd att vara med och delta i. Konsekvensen av detta blir att spelare som inte ännu är "etablerade” kommer att få chansen i SBL i år och hade Kalmar och Fryshuset varit kvar i SBL så hade det varit ännu fler (vilket hade varit bra för Svensk Basket på sikt enligt mitt sätt att se det).

Köping Stars fick faktiskt lite kritik när vi förra säsongen förmedlade att vi ”bygger långsiktigt” och det hintades då att vi använde det som en ursäkt att inte vinna matcher. Inte långt därefter fick framförallt Kalmar Saints men också Fryshuset kritik för att de inte förstod att det tar tid att vinna matcher i SBL när de drog sig ur SBL. En liten del i besluten var att den negativa kritiken, på grund av uteblivna resultat, blev väldigt hård.

Men faktum är att det inte går att ha kakan och äta den också. Det är inte bara spelare som måste få tid att utvecklas för att kunna prestera i SBL. Föreningar behöver samma tid för att få med fans, media, sponsorer, kommunen, etc. på tåget. Baserat på min erfarenhet tar det tre till fem år att ”etablera” sig i SBL.

Att bygga långsiktigt är otroligt jobbigt. Det kräver både mod och tålamod hos fans, sponsorer, ideella krafter, lokala media, coacher, stab och spelare.

Men verkligheten är vad den är och alla kan inte vinna matcher som om det vore ett restaurangbesök. Alla kan inte beställa de dyraste rätterna på menyn (spelare/coacher) för att sen avsluta med efterrätt (slutspel) och slutligen poppa en champagne som avec (SM-guld). Det tar många, många år att bli som Norrköping, BC Luleå och Södertälje. Borås och Jämtland har de senaste åren precis anslutit till den skaran efter ett decennium av slit.

Övriga lag måste också lära sig att koka soppa på spik i början.

Men ”satan-i-gatan” vad den spiken smakar gott när den är färdigkokt och man lyckas sätta spiken i någon annan kista!

Av spelare med större roller i Stars gör Tim CarlstenKevin Petersson och Erik Flood sina tredje säsonger med Köping kommande säsong (de är alla en del av vår långsiktiga plan). Basem Abdulkader skulle ha gjort sin andra säsong men tvingas tyvärr rehabilitera sitt knä hela 2023/2024.

Vi tappar Oliver Gehrke till BC Luleå och Hampus Åhlin blir inte heller kvar i Stars, men vår ambition att bygga över flera år lever vidare.

Jacob Hadi är en spelare kommer att hjälpa oss 2023/2024 men han är framförallt en spelare för framtiden i SBL. Hade vi inte trott det så hade han inte spelat för Stars kommande säsong.

Välkommen till spik-soppan, Jacob. 

Köping Stars fortsätter att jobba långsiktigt!

Torbjörn Gehrke