Köping Stars vill spräcka nollan
Publicerad: 2023-10-20
Köping Stars och Uppsala Basket är två lag som vardera förlorat fyra matcher i inledningen av SBL. I kväll möts lagen i Uppsala i det som betraktas som en fyrapoängsmatch.

– Vi försöker att inte gräva ned oss, säger Stars coach Torbjörn Gehrke. Men visst, vi behöver stoppa blödningen…

Stars gjorde en helt ok försäsong, toppat med cupsegern i raffelmatchen (tre förlängningar) mot SBL-kollegorna Jämtland Basket. Premiärförlusten mot regerande mästarna Norrköping är inget att orda om, men Stars har i de följande tre matcherna öppnat svagt och poängmässigt hamnat rejält på efterkälken. Utan att sedan vara riktigt nära att komma ikapp.

Mentalt tungt, givetvis.

 – Det gäller att vi tidigt är med i matcherna och håller det till paus, säger Torbjörn Gehrke och förklarar att det är mentalt prioriterat.

Han såg också en tydlig förbättring i Stars efter pausen senast mot Luleå.

– Fokus ligger på att få till en defensiv trygghet och sedan våga släppa på i offensiven. Det handlar om att våga spela ut, precis som vi gör på träningarna. När vi inte fått till offensiven i matcherna har det ofta varit en följd av dåliga beslut.

Köping Stars kommer med en intakt spelartrupp till Uppsala. ”Träningsspelaren” Rami Ghanem, som gjort några inhopp i tidigare matcher, spelar inte.

Stars kommer i kväll att möta lite av en ”Köpingskoloni” i motståndarlaget Uppsala Basket. Köpingsbon Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis coachar Uppsala för andra säsongen och andra tidigare framträdande spelare i Stars finns nu i Uppsalas linne. Niklas Larsson, Lukas Friberg och Alan Zekovic. Tidigare Köpings- och Uppsalaspelaren Michael Axelsson Kaltak har dock lämnat Uppsalabasketen.

Uppsala har förutom fyra förlustmatcher även en seger i en femte match – mot Umeå.

– Det är Umeå och Köping Stars vi siktar in oss på att ha bakom oss i tabellen, säger ”Jotti” Nikolaidis till Bärgslagsbladet. 

Torbjörn Gehrke vet att Uppsala har en stark förstafemma, däribland kompetenta amerikanerna Jeremiah Paige och Isaiah Powell.  ”Femman” ges mycket speltid och svarar ofta för 90 procent av lagets poängskörd.

Något för Köping Stars att bita i…

Alla matcher i SBL Herr sänds på Expressen.se med abonnemanget Premium Max. 

Lokala titlar inom Bonnier News Local, Gota och NTM sänder alla matcher med sina lokala lag på den lokala nyhetssajten, vilket för oss innebär bblat.se/livesport.

Ulf Eneroth