Köping Stars och Borås jagar revansch
Publicerad: 2022-11-25
”En riktigt dålig dag på jobbet”. Vi känner alla till begreppet, och i basketsammanhang inträffar det någon eller några gånger för varje lag under en säsong.

I kväll möts två lag i Köpings Bad & Sport som inte är nöjda efter att ha levt upp till begreppet tidigare i veckan. Obesegrade Borås Basket fick en överraskande och rejäl läxa i bortamatchen mot Uppsala, och Köping Stars gjorde ingen hemmasupporter glad i tisdagsmötet mot Umeå.

Coach Torbjörn Gehrke i Köpings Stars:

– De förlorande lagen spelade energilöst samtidigt som vinnarna spelade entusiastiskt och med bra energi. En dålig dag på jobbet, javisst. Men inte i den mening att vi skjuter dåligt eller spelar dåligt, utan vi saknar helt enkelt energi i gruppen och ingenting fungerar som det ska.

Det är inget ovanligt fenomen, och nu i VM-fotbollens tider jämför Torbjörn Gehrke med Argentinas förlust mot Saudi Arabien eller Tysklands mot Japan.

I kväll finns därför anledning för Köping Stars att komma till match med extremt hög energi och verkligen visa att det som skedde i tisdags inte är något som spelarna, ledarna eller klubb uppskattade.

Borås är ett lag som ligger nära toppen av SBL i antal gjorda poäng (88) och släpper in näst minst (72).

Ett solitt och rörligt försvar som mer eller mindre eliminerar effektiviteten av Pick-och-Roll spelet med sina byten. De sätter dessutom flest 3-poängare av alla lag i SBL samt har flest assist och kastar bort bollen minst av alla.

– För oss handlar det om att förstå hur Borås spelar samt anpassa både vårt försvar och anfall för att optimera vårt eget spel, säger coach Gehrke.

Stars har fortfarande lite småskador från förra matchen där både Basem Abdulkader och Quatarrius Wilson tvingades kliva av. I skrivande stund (läs torsdag) vet coachstaben inte med säkerhet om de spelar mot Borås eller inte. Beslutet tas först timmarna innan uppkast.

Trots förlusten mot Umeå är Köping Stars fortfarande ett lag i den övre halvan av tabellen.

– Om vi som klubb och lag vill fortsätta vara kvar där uppe kommer vi behöva ett rejält läktarstöd i tuffa stunder som denna, säger Torbjörn Gehrke.  Alla vill se ett lag i framgångens stund, men bara riktiga fans stöttar även i tuffa tider och det är NU vi behöver Er!

Ulf Eneroth