Stars vill stärka slutspelsplatsen
Publicerad: 2023-03-07
Det drar ihop sig i kampen om de sista slutspelsplatserna, och två spännande hemmamatcher väntar Köping Stars. Luleå i kväll och Södertälje på fredag kväll.

Med tre omgångar kvar av SBL finns många scenarion att nå slutspel, men Stars har deltagandet i ”egna händer”. Seger i kväll skulle sätta stor press på såväl Uppsala som Södertälje.

Köping Stars har rest till Luleå vid två tillfällen under säsongen, och förlorat matcherna med 85-79 efter förlängning (premiären) och 92-85.

Men nu är Stars i hemmaarenan och vi låter coach Torbjörn Gehrke utveckla sina tankar inför matchen:

”Vi kommer in i kvällens fight mot BC Luleå med helt andra förutsättningar än tidigare möten Efter mellandagarna och nyår har Stars spelat ett försvar som ligger Top 4 i SBL – både i motståndares tillåtna procent men också i insläppta poäng.

Stars anfall fluktuerar fortfarande men vi vinner i princip alla matcher där vi fördelar bollen med minst 17-18 assist. Färre assists än 15, ja då förlorar vi i princip alla matcher.

Stars kommer till match med bara en spelare som är tveksam till spel. Kevin Petersson. Han lider av en överansträngning i en nedre kroppsdel och spelade bara tre minuter mot Fryshuset och vi kommer inte att riskera något i detta läge.

Vinsten mot Fryshuset i fredags var lite av en ”monkey off our back” då vi nu har Uppsala en match bakom oss samt fördel av inbördes möten. Men för att Stars ska nå slutspel krävs sannolikt minst en seger mot antingen BC Luleå, Södertälje BBK eller i avslutningen mot Umeå BSKT.

Vi går förstås för seger i alla matcher och vill gärna spela de två sista matcherna med lite mindre press och möjligheten att inte spela extremt tunga minuter på de mest bärande spelarna.

Vi tycker inte att våra tidigare laginsatser mot BC Luleå varit det vi vet att vi kan. Varje match har ett nytt ansikte och där skiljer sig inte denna match i från mängden. Det kommer sannolikt att krävas ett defensivt arbete i hästväg för att klara av att ta hem en seger mot BC Luleå idag.

BC Luleå har haft lite av en uppochner-säsong enligt många som pratar och skriver om norrlandslaget.  De återfinns på fjärdeplatsen i SBL-tabellen – en placering som är en helt ok prestation. BC Luleå har precis som Köping Stars avgörandet i "egna händer” vad gäller fjärdeplatsen. 

BC Luleås resultat under säsongen sticker egentligen inte ut så mycket vad gäller vinster/förluster. De har bara förlorat en match mot ett ”bottenlag” och det var mot Kalmar. Men det som står för BC:s ”ner” under säsongen lär vara de lite ojämna prestationerna och tajta vinsterna laget haft mot både Kalmar och Uppsala. BC har faktiskt bara en enda storförlust mot ett lag och det var mot Norrköping.

Jag tror alla ser att BC Luleå är lite ojämna i sin prestation. Deras offensiva potential är enorm och det är sannolikt utifrån den ”max-potentialen” som måttstocken sätts. Det har knappast ha undgått någon att BC:s Brendan Bailey och Michael Gilmore faktiskt ligger två och trea i flest antal gjorda poäng i SBL i år. Så scoring finns det gott om i BC.

Lägg därtill den offensiva kapaciteten som finns hos både Adam Rönnqvist och Jonathan Arvidsson samt spelare som LaDarien Griffin, Denzel George och Darell Davis. De kan alla när som helst toppa i poängprotokollet.

Men det gäller att rätta in sig i ledet. Senaste matchen mot Uppsala blev faktiskt oerhört jämn trots att Uppsalas Jordan Shepherd var skadad.

Ulf Eneroth