Gehrke: Se upp för Fryshuset!
Publicerad: 2023-01-12
Fredag kväll möter vi ett ”på-nytt-fött” Fryshuset hemma i Köping Bad & Sport och vi möter en motståndare som sedan tränarbytet från Mladen Liljanic till Valentino ”Tino” Labbart tagit stora steg att spela som ett lag – både offensivt och defensivt.

När Fryshuset mötte Norrköping i förra omgången blev jag duktigt frustrerad på kommentarerna under matchen då regerande mästarna Norrköping sågades längs med anklarna i nästan 100 minuter. Faktum är att Fryshuset gjorde det extremt bra i den matchen.

Ok, Norrköping var inte taggade till max och i nio fall av tio smyger sig en viss mån av underskattning in i spelet mot ett lag som inte vunnit en match på över ett år. Samtidigt roterar Norrköping in spelare tidigt i rotationen som normalt inte är med i roteringen mot bättre lag vilket också är både viktigt att göra och näst intill tjänstefel att inte göra. Det påverkar också.

Fryshuset var i alla fall mer bra än vad Norrköping var dåliga!

Men det förvånar mig å andra sidan att ett otränat öga missar att det faktiskt var Fryshusets val av försvar som gjorde att Norrköping såg loja och oinspirerade ut.

Att möta ett zonförsvar i 40 minuter är inte alldeles okomplicerat. Det är helt enkelt svårt att spela mot zon i 40 minuter för det är ett diffust försvar att spela anfall emot.

Man får massor med ”halvöppna skott” mot zon men inget blir som i man-mot-man försvar där avsluten är tydligare, mer isolerade och ofta är ingen annan mer öppen än skytten själv. Så är det inte mot zon.

För att fastslå att Norrköping inte spelade så illa som det beskrevs i direktsändning så skjuter Norrköping 61 procent från 2 poäng och 32 procent från 3 poäng, Norrköping vinner returtagningen med 43-27 och har ”bara” 14 bortkastade bollar samt har 18 assist. Det är inte grymt –  men det är inte dåligt. Att med de siffrorna ”bara" vara i ledning med sex poäng med fyra minuter kvar av matchen visar tydligt att Fryshuset gjorde ett mycket bra jobb och det ska de ha cred för och som Stars bör vara varse inför vår match!

Fryshuset spelade med bara två importer (av fyra möjliga) mot Norrköping och har släppt Uros Cigoja samt TJ Dunans från sina kontrakt.

Inför fredagsmatchen mot Köping Stars är kanadensaren Jahmal Jones tveksam till spel då han varit frånvarande för en skada i cirka en månad. Men han var inte långt ifrån spel mot Norrköping, enligt den information vi fått, så vi räknar med att han spelar mot oss. Med Jahmal Jones i truppen och med det spel som Fryshuset spelar nu så kommer Fryshuset att vinna en match i år. Tro mig!

Vi måste inse detta och se till att det inte blir vi som sitter med Svarte Petter i hand när musiken tystnar.