Storseger för Stars mot BC Luleå
Publicerad: 2023-03-07
Slutspelsplatsen är nära efter att Köping Stars med en imponerande insats slagit tillbaka gästande Luleå i Köpings Bad & Sport. Segern skrevs till hela 84-60 (42-32), en seger som tvingar Uppsala att vinna samtliga tre kvarvarande matcher för att ha chans att snuva Stars på kvartsfinalspel.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Låt oss istället berätta om en gedigen insats av Stars inför en hänförd publik på tisdagskvällen.

– Vi är väldigt effektiva, säger coach Torbjörn Gehrke. Vi vinner samtliga fyra perioder, vi gör 84 poäng och håller ner BC Luleå i vår defensiv till låga 60 poäng!

Om Stars dessutom studerar matchstatistiken – vilket alltid sker med stort intresse – så vann Stars antalet returer med övertygande 47-31. Coach Gehrke brukar också hävda att Stars behöver fler än 15 assists för att vinna matcher. Nu blev det 20 – att jämföra med Luleås fyra!

Med andra ord, det här var en match som Köping Stars dominerade, anförda av Quatarrius Wilson, från den stund hemmalaget vände tidigt underläge 2-7 med tio raka poäng för ledning till 12-7.

Stars var därmed i förarsätet och inte ens två tunga Luleåtreor i periodens slutskede dämpade Stars energi.

– Vi spelade tufft, och lagkompisarna gav mig många fina lägen och bollar under korgen, säger Quatarrius Wilson som förvaltade det på bästa sätt. Hela 23 poäng blev det för honom till slut.

BJARNEFELDT PHOTOGRAPHY

Quattarius Wilson hade en jobbig höst med skadebekymmer. Nu är han kvitt problem och agerar med allt mer kraft, pondus och energi under motståndarkorgarna.

Det var också Wilson som med pondus satte de första skotten i andra perioden. När sedan en lyckosam Oliver Gehrke satte sju raka poäng och Basem Abdulkader till publikens stora förtjusning avslutade perioden med en så kallad ”buzzer beater” för tre poäng i slutsekunden – ja då kändes Stars riktigt ”heta” för kvällen.

Gästerna mötte en tuff Starsdefensiv och BC Luleå mäktade med bara tolv poäng i andra perioden.

Oliver Gehrke satte sju raka och värdefulla poäng när Stars utökade ledningen till 39-28 i andra perioden.

Stars defensiv blev till och med ännu bättre i tredje perioden. Det dröjde nästan fem minuter innan Stars släppte till några Luleåpoäng, och gästerna fick bara totalt tio (!) poäng i perioden.

– Vårt försvarsspel var solitt i kväll, menar en nöjd Torbjörn Gehrke.

Dessutom var laget på bästa spelhumör.

– Vi hade kul där ute på planen och alla var med att bidra, säger KeShawn Curry.

Stars vanligtvis bäste poängplockare Curry var blygsam i sin offensiv före paus, bara fyra poäng.

Men han blev mer skottglad efter pausen och nådde sin normala snittscore i SBL, 19 poäng.

Ledning med 19 poäng (61-42) inför slutperioden kändes betryggande, och Stars spelade av matchen med samma självförtroende. Då passade Basem Abdulkader dessutom på att lekfullt lägga i bollen från halva plan (!) – väl medveten om att domarna dessförinnan blåst av spelet för strul i sekretariatet.

– Vi vinner en viktig match och har nu fler segrar än vad vi fick ihop under förra säsongen, säger coach Torbjörn Gehrke.

Nu väntar Södertälje redan på fredag – ett Södertälje som förlorade knappt efter förlängning mot Borås på tisdagskvällen. Seger för Stars på fredag så når Stars minst en sjundeplats i SBL.

Matchfakta

Köping–Luleå 84–60

(21–20, 21–12, 19–10, 23–18)

Poäng, Köping: Quatarrius Wilson 23, KeShawn Curry 19, Oliver Gehrke 14, Juwan Gray 14, Travis McConico 11, Basem Abdulkader 3

Luleå: Jonatan Arvidsson 20, Brendan Bailey 16, LaDarien Griffin 10, Darrell Davis 5, Samir Ali 3, Adam Rönnqvist 2, Nils Botold 2, Denzel George 2

Publik: 682

Matchens lirare korades av MusikEvent och Senäte. Prisade med all rätt blev Quatarrius Wilson i Köping Stars och Jonatan Arvidsson i BC Luleå.