Tuff kvartsfinal i kväll för Köping Stars
Publicerad: 2024-04-02
Så drar kvartsfinalerna som senare leder fram till ett SM-guld igång, och för ett kraftigt decimerat Köping Stars väntar Norrköping Dolphins på bortaplan.

Förutsättningarna kunde ha varit mer gynnsamma för Stars. Spelartruppen har decimerats kraftigt med Martinez och Okhotins frånvaro, och först under tisdagen bestäms om den senast skadade spelaren Christian Keeling spelar. Ett visst hopp finns om att långtidsskadade Kevin Peterson gör ett försök.

Coach Torbjörn Gehrke förfogar därmed bara över sex friska spelare samt en kvartett basketungdomar som sannolikt lär få några minuters speltid.

– Det var inte den här situationen vi önskat inför slutspelet, säger Gehrke som tyckte sig se goda förutsättningar efter tre raka vinstmatcher för en dryg månad sedan.

– Nu blir det svårt, som att spela golf med en hand… Det enda vi kan göra är att kontrollera vår egen insats. Om sedan Norrköping kommer upp i sin nivå blir det tufft. Men det är idrott, och då kan allt ske…

Matchserien är också enligt basketbedömare att likna vid ett ”David mot Goliat”-scenario. SBL-vinnarna Norrköping Dolphins som med en bred spelartrupp börjar jakten på ett fjärde raka SM-guld tar sig an ett decimerat Köping Stars som tagit den sista slutspelsplatsen.

Några jämförelser i statistiken kan ändå vara intressanta. Norrköping gör mest snittpoäng (91) i ligamatcherna – att jämföra med Köping Stars (80). Brett Reed (15,9) och Christian Keeling (14,5) matchar Norrköpings meste poänggörare Adam Ramstedt (14,5). Såväl Stars och Dolphins tillhör SBL:s tre topplag när det gäller att ta returer där Brett Reed och Adam Ramstedt matchar varandra i returtagningen (8).

I Expressens TV-uppsnack inför för kvartsfinalserien tippar basketoraklet Jonte Karlsson på tre raka Norrköpingsegrar. Guarden Felix Terins sticker inte under stolen med att Dolphins går för guldet. Han garderar sig dock med det lika traditionella som diplomatiska svaret ”…allt kan hända”.

När Christian Keeling i Stars intervjuas nämner han inget om sin fotskada, och han har inget emot ”David mot Goliat”-scenariot:

– Det blir tufft, men jag gillar det. Vi är ett basketgäng som håller ihop och som tävlar för att vinna. Och vi slog ju Norrköping när vi möttes senast.

Segermatchen betraktar coach Torbjörn Gehrke som säsongens hittills mest stabila insats, där han efteråt lyfte insatserna från bland annat Erik Persson och Jacob Hadi lite extra. Det kostade exempelvis Jacob några skrubbsår att i matchens slutskede kasta sig raklång för en defensiv retur och efteråt ta emot hemmapublikens hyllning för segern.

Alla matcher i SBL Herr sänds på Expressen med abonnemanget Premium Max.

Lokala titlar inom Bonnier News Local, Gota och NTM sänder alla matcher med sina lokala lag på den lokala nyhetssajten, vilket för oss innebär bblat.se/livesport.

Ulf Eneroth